Nyerő tízes

Helyes válaszok

1. A pároddal elhatározzátok, hogy összeköltöztök, és ehhez saját ingatlant vásároltok, de nincs elég pénzetek, hogy egy összegben kifizessétek - hitelt vesztek fel. Mely szempontokat érdemes figyelembe vennetek a hitel kiválasztásakor az alábbiak közül?
a hitel költségei
a hitel feltételei
saját anyagi teherbíró képesség
jövőbeli kockázatok
mindegyik a felsoroltak közül
2. Kiváló munkádért nagyobb összegű jutalmat kapsz, és úgy döntesz, hogy megtakarításként félreteszed. Olyan befektetési formát keresel, amely a lehető legkevésbé kockázatos. Melyiket választod az alábbiak közül?
Vállalati kötvény
Fix kamatozású bankbetét
Vállalati részvény
Fix kamatozású állampapír
Kiegyensúlyozott vegyes befektetési alap befektetési jegye
3. Vendel bácsi és Rezső bácsi este emelt hangon arról vitatkoznak az ablakod alatt, hogy mit jelent a JTM rövidítés, és mire való. Nem tudnak dűlőre jutni, te viszont már nagyon aludnál. Segítsd ki őket: szerinted melyik a helyes definíció?
Jelentős Trend Mérföldkő: tőzsdén jegyzett vállalatok árfolyamában bekövetkezett markáns fordulópont, amelyből hosszú távú árfolyam emelkedésre vagy csökkenésre lehet következtetni.
Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató: a jövedelem mekkora %-át fordítja egy adós hiteltörlesztésre. Korlátozása révén a hitelfelvevők a rendszeres, legális jövedelmükhöz képest nem vehetnek fel túlzottan nagy törlesztési teherrel járó új hitelt.
Jutalék Térítési Megbízás: ezen dokumentum segtíségével fizeti ki egy pénzügyi vállalat a jutalékos rendszerben foglalkoztatott munkavállalói számára a megállapodott juttatást.
4. A szomszédban lakó házaspár azt találgatja, hogy vajon euróhitel vagy forinthitel esetén tudnák-e a fedezetként felajánlott ingatlan értékének nagyobb százalékát hitelként felvenni. Tudnál tanácsot adni nekik?
euróhitel esetén
forinthitel esetén
mindkettő esetében ugyanakkora
5. Egy barátod hitelt szeretne felvenni, és ehhez több szolgáltató ajánlatát is összeveti egymással. Hogy az ajánlatokat objektíven össze tudja hasonlítani, listát készít olyan tételekről, melyeket a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) számítása figyelembe vesz. Találsz-e olyat a listáján, melyet tévesen sorolt fel, azaz nem része(i) a THM-nek?
hitelbírálati díj
árfolyamkockázat és késedelmi kamat
hitelkamat
mindegyiket tartalmazza
6. Tihamér kollégád egy általa nem részletezett okból szabad felhasználású hitelt szeretne felvenni. Megvitatja veled is, hogy mely lehetőségek közül gondolt választani. Szerinted melyik NEM lenne alkalmas a számára az alábbiak közül?
Folyószámlahitel
Személyi hitel
Áruhitel
Hitelkártya
Szabadfelhasználású jelzáloghitel
7. Ha a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelmi központjában dolgoznál, az alábbiak közül melyik téma lenne az, amelyikkel valószínűleg foglalkoznod kellene?
Egy 'Anonymus1234' nevű felhasználó névtelen bejelentést szeretne tenni egy pénzügyi vállalattal szemben fennálló jogvitája kapcsán.
Egy banki ügyfél hátralékba került a hiteltörlesztő részletekkel, és méltányossági eljárást szeretne kezdeményezni.
Egy panaszos úgy véli, hogy pénzügyi szolgáltatója megsértette a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket, és az általa emiatt benyújtott panaszra a szolgáltatója nem válaszolt a jogszabályban rögzített határidőn belül.
Mindegyikkel érdemben foglalkoznál.
8. A testvéred elhelyezkedik egy kisvállalkozásnál. Az első hónap végén kapott bérjegyzéken olyan tételeket is talál levonásként, melyeket szerinte tévesen fizettettek ki vele. Te melyekre gyanakodnál?
Számított személyi jövedelem adó
Családi pótlék és táppénz
Egészségbiztosítási járulék
Nyugdíjjárulék
9. Misi bácsit igencsak felpaprikázta a pénzügyi szolgáltatója, és hogy levezesse mérgét, így azon morfondírozik, vajon mely intézmény szigoríthatná Magyarországon a pénzügyi fogyasztóvédelmi előírásokat. Segítsd ki -- jelöld meg az alábbi listában a megfelelő intézményt.
Pénzügyminisztérium
Fogyasztóvédelmi Felügyelőség
Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága
Magyar Nemzeti Bank
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége
Mindegyik igaz
10. A szomszéd néni segítségért fordul hozzád. Három ajánlatot kapott a bankjától, és szeretné eldönteni, hogy közülük melyiket lenne a legérdemesebb választania. Te melyiket tanácsolnád neki?
1 000 000 Ft-ot elhelyez a bankba 5 évre, évi 2,0%-os kamatláb mellett, a kamat félévente kerül tőkésítésre.
1 000 000 Ft-ot elhelyez a bankba 5 évre, évi 2,0%-os kamatláb mellett, a kamat évente kerül tőkésítésre.
1 000 000 Ft-ot elhelyez a bankba 5 évre, évi 2,0%-os kamatláb mellett, egyszerű kamatozással.